BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

2011. április 28., csütörtök

Miből származik a szív alakzat?

Mit gondolsz, miért pont olyan a szív alakzat, amilyen? Vajon honnan származhat ez, hiszen az emberi szív egyáltalán nem így néz ki…



Az első fennmaradt emlék egy régi ezüst pénzérme i.e. 7. századból, melyre a mai Líbiához tartozó Cyrene-ben bukkantak. Számos ókori és középkori filozófus tekintette a szívet a gondolatok és az érzelmek vezérlőjének, erre még Arisztotelész is utal írásaiban.
Az egyiptomiak spirituális szerepet is tulajdonítottak a szívnek. Hitük szerint az ember halála után a Holtak termébe jut, ahol Anubisz, az alvilág sakálfejű istene megméri a szívet. A mérleg egyik serpenyőjében az elhunyt szíve, a másikban Maat istennőnek, a bírák védnökének tolla helyezkedik el. Ha a tollnál nehezebbnek bizonyul a szív, akkor bizony bűnök lakoznak benne.

De térjünk át kevésbé misztikus magyarázatokra!
A tradicionális szívalak eredetére vonatkozóan több elmélet is irányult, de hitelesen bizonyítani egyiket sem sikerült igazán. Mivel a szív alakzatnak az emberi szív valódi alakjához kevés köze van, ezért egyes kutatók az állatvilágban keresgéltek tovább magyarázat után.

Egyes feltételezések szerint a sz*rvasmarha szíve adta az ötletet, annál is inkább, mert ezzel a testrésszel az ókori emberek gyakrabban találkozhattak, mint az emberi szívvel. A hasonlóság azonban ebben az esetben sem kétségektől mentes.

Egy másik magyarázat a teknős háromkamrás szívét hozza példának, míg más egy ma már kihalt növény magját nevezi meg. Az állatvilágban a krokodil szívével és az azt körbehálózó érrendszerrel párosítják a legtöbben a szív alakját, és ez magyarázatot adhat már az ókori Egyiptomból fennmaradt jelölésekre is.

De mindközül talán a legszebb és leghihetőbb magyarázat az, hogy a szívalak a női testből alakult ki. Van, aki a mellek domborulatát, van, aki a feneket vagy éppen a szeméremtestet látja benne. A sumér ékírásban a nő megfelelője egy szív alakú jel volt, mely egyes magyarázatok alapján a női nemi szervet ábrázolta.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése