BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

2011. április 29., péntek

Mit tehetsz a hajhullás ellen?

Hajszálakat találunk a párnán, a fotelban, a fürdőkádban? Kétségbeesve vizsgáljuk a tükörben, hogy nem ritkult-e a gondosan ápolt hajkoronánk?A hajhullás természetes dolog, de azért nem árt vigyázni az ékességünkre.


A természet alkatunktól, hajszínünktől függően 90-180 ezer hajszállal ajándékoz meg bennünket: ennyivel kell gazdálkodnunk életünk során. A hajhullás különböző típusai azonban sokak életét megkeserítik.

A hajhullásnak lehetnek élettani, illetve öröklött okai. A hormonális eredetű „férfias típusú hajhullás” neve ellenére nőknél is jelentkezhet: ha a fejbőr és a hajhagymák érzékenyek az androgénhormonokra, hajszálaink elvékonyodnak, a fejtetőn kezdenek ritkulni.

A hajhullás azonban sok esetben megállítható, sőt megelőzhető. A probléma eredete ugyanis rendszerint a helytelen táplálkozás okozta anyagcserezavar. Kamaszkorunkban a hormonszint változása és a sokszor egyoldalú étkezés miatt hajunk erősen zsírosodik, később pedig a mindennapos stressz, a kevés alvás és legfőképp a fehérjében, vitaminokban szegény táplálkozás lesz a haj ellensége. A túlzásba vitt fogyók*ra vagy a szélsőséges vegetarianizmus is vékonyíthatja és ritkíthatja a hajszálainkat.

A haj megőrzésének ezért minden korosztály esetében a helyes táplálkozás az alapfeltétele. Étrendünk legyen változatos, és tartalmazzon megfelelő mennyiségű vitamint, ásványi anyagot és nyomelemeket. Az ásványi anyagok (különösen a vas, a cink, illetve a réz) a haj anyagcseréjéhez fontosak. Az aminosavak a haj építőkövének, a keratinnak az előállításához szükségesek. A B-vitaminok (B1, B5, B6), valamint a H-vitamin gondoskodnak a hajhagymák anyagcseréjéről. És végül különösen fontos szerepe lehet étrendünkben a búzacsírakivonatnak (szterin, lecitin, A- és D- vitaminok, linolsav), amelynek fogyasztásával megállíthatjuk a hajhullást.

Szerencsére a patikákban és illatszerboltokban könnyen hozzájuthatunk olyan készítményekhez, amelyek ezeket az összetevőket komplexen tartalmazzák. Egyes kapszulák a szervezet helyes anyagcseréjéről gondoskodva erősítik, javítják a h aj, a hajhagymák és a köröm szerkezetét, a hajápoló szerek pedig (sampon, balzsam, ampulla, krém) külsőleg biztosítják a ragyogóan szép, egészséges hajhoz nélkülözhetetlen összetevőket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése