BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

2011. április 28., csütörtök

A terhesség 7 árulkodó jele

terhesség időtartama 40 hét, amit az utolsó vérzés első napjától számolnak. A terhességi tünetek jelentős része körülbelül 4 hetes terhességi kortól észlelhetőek, bár vannak, melyek már hamarabb jelentkeznek. A legnyilvánvalóbb jel a havi vérzés elmaradása. Néhány esetben előfordulhat a menstruáció várható időpontjában kevés vérzés, ez azonban jellegében más, mint a normál menstruáció. Sokan beszámolnak enyhe alhasi görcsökről, nyomásérzésről és a mellek érzékennyé válásáról.

Milyen tünetei vannak, ha egy nő terhes?

1. A mellek feszülése, érzékenysége hasonló formában jelentkezik, mint a premenstruációs szakaszban, azzal a különbséggel, hogy nem minden esetben múlik el pár héten belül. Ez alatt alakul át a mell azzá a „szervvé”, amely később a baba táplálását is lehetővé teszi. Az érzékenység miatt kellemetlenné válik a törölközés, a melltartó hordása, és a testmozgás is.

2. Hányinger, hányás, émelygés lép fel, nemcsak reggel, hanem bármelyik napszakban. Annak ellenére, hogy nagyon tipikus jelzés, mégsem fordul elő mindenkinél.

3.  A rosszullétekkel együtt bizonyos ízektől, illatoktól való undor, illetve kívánósság jelentkezhet. Olyan ételeket kívánhatsz meg, amire korábban rá sem néztél, vagy éppen ellenkezőleg, viszolyoghatsz egy korábbi nagy kedvencedtől.

4. Fáradékonyság lesz úrrá rajtad a magasabb progeszteronszint, a vér-termelésben bekövetkező változások, a szívritmus és légzés megváltozása miatt. A fáradtság oly mértékű lehet, hogy komoly gondot okozhat egyéb feladataidra való koncentrálás is.

5. Gyakori vizelési inger jelentkezhet, amit kiválthat egyszer a méh növekedése, mely nyomást gyakorol a hólyagra, másrészt a progeszteron hormon szintjének emelkedése, ami a húgyhólyagra és annak izomzatára is hatással van. Így az is előfordulhat, hogy csupán vizelési inger jelentkezik, amelyet nem kísér vizeletürítés, vagy csak igen kis mennyiségben.

 
6. Az érzelmi és viselkedésbeli változások szintén nagyon jellegzetes tünetei a terhességnek.  Hasonlít a premenstruációs hangulatzavarokhoz, és gyakran ezek a hangulatváltozások önkéntelenek, és nem kontrollálhatók.

7. Fokozott hüvelyváladékozás léphet fel. Ilyen tünetek hátterében gombás vagy bakteriális fertőzés is állhat, ezért ha a nagyobb mennyiségű váladékhoz szeméremtesti égő, viszkető érzés párosul, vagy ha a váladék kellemetlen szagú, ill. szokatlan színű, mindenképpen fel kell keresni egy nőgyógyászt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése